4 Basit Adımla Daha Yeşil Bir Ofis Ortamı

4 Basit Adımla Daha Yeşil Bir Ofis Ortamı

Yılın başında Birleşmiş Milletler 2017 yılı için tüm dünyanın benimsemesi adına ortak bir hedef belirledi ve büyük küçük tüm şirketleri ve kurumları daha yeşil teknolojileri iş yapış süreçlerine entegre etmeye davet etti. Peki siz kendi çalışma ortamlarınızı, Birleşmiş Milletlerin belirlediği hedeflere yakınlaştırmak için neler yapabilirsiniz? Bu yıl içinde daha yeşil bir hayata geçmek ya da “yeşile dönmek” için nasıl küçük değişikler yaparak iş ortamınızda büyük farklılıklar yaratabilirsiniz?

Hem kişisel hem de iş hayatınızda basit değişiklikler yaparak daha sağlıklı bir ömür ve daha güvenli bir gelecek kurmak mümkün. Hiç şüphesiz ki teknolojinin bize sunduğu akıllı ve kolay çözümler; çevre dostu bir ortam yaratılmasını sağlarken hem yeni çalışma stratejileri ve ortamları oluşturmanızı sağlayacak hem de çalışanlarınızı veya çalışma arkadaşlarınızı daha mutlu kılacak bir ofis ortamı yaratacaktır.

Her ne kadar yılın ortasına gelmiş olsak da daha sağlıklı bir çevre ve güvenli bir gelecek için hala yıl sonuna kadar yapacağımız basit değişikliklerle Birleşmiş Milletlerin hedeflerine katkı sağlayabiliriz:

  1. Aydınlatmayı Değiştirin

Yapabileceğiniz en basit ve en değerli değişiklik çevrenizdeki aydınlatmaları daha yeşil opsiyonlara dönüştürmek. LED ve CFL aydınlatma teknolojileri, her ne kadar akkor ampullerden biraz daha pahalı olsa da bu verimli ampullerin maliyeti uzun vadede hem kendini karşılayacak hem de karbon salınımını düşürerek çevresel zararı azaltacaktır.

Aydınlatma için kullanılan elektrik, evinizdeki enerji bütçesinin yaklaşık % 25’ini, ofis işletimindeki enerji bütçesinin ise yaklaşık % 29’luk kesimine karşılık gelmektedir. Basit bir inisiyatif ile CFL veya LED teknolojilerine yapacağınız geçiş, hem aydınlatmanın enerji bütçesinden alacağı payı düşürecek hem de floresan ve akkor ampullerin kısa süreli ömürlerine kıyasla daha az atık üretmenizi sağlayacaktır.

  1. İş-Yaşam Dengesi Kurun

Doğrudan bir teknolojik değişiklik olmasa da çalışmalarınızı mümkün olduğunca çalışma saatleriyle sınırlamak çevresel fayda sağlayabilir. Mesai saatlerinde, ofis ortamlarındaki çalışan sayısı gün içindeki çalışan sayısından az olsa da harcanan enerji tüketimi neredeyse gün içine eş değerde gerçekleşmekte. Örneğin 100 kişinin çalıştığı bir ofis ortamında gün içinde saat başına tüketilen enerji ile mesaiye kalan 10 çalışanın saat başı tükettiği enerji arasında ofisinin tamamı işlevsel kaldığı ve aydınlatmalar sürekli kullanıldığı için çok büyük bir fark bulunmamaktadır.

Eğer gerçekten mesaiye kalma ihtiyacınız var ise ofis ortamından vazgeçerek ya dijital ortak çalışma araçlarını (Skype, Google Hangout vs.)  ya da ofis dışı buluşma alanlarını tercih edebilirsiniz. Enerji tüketimi bu alanlara kıyasla daha yüksek ve işletim enerji gereksinimi çok daha kompleks (havalandırma, güvenlik, server vs.) olan ofis ortamlarından farklı alanlarda çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz.

  1. Akıllı Teknolojilerden Yararlanın

Hiç “hayalet enerji tüketimi” duydunuz mu?

Hayalet enerji, bir cihaz aktif olarak kullanılmasa da sadece prize takılı olduğu için cihazların tükettiği enerjiye denir.

Bilgisayarlar, şarj cihazları, yazıcılar, masa lambaları, ofis mutfağındaki kahve makinesi, teknik olarak kullanılmadığında bile enerjinin yaklaşık % 5-10’unu tüketirler.

Oysa ki ortam aygıtlarınızın tümünü akıllı bir elektrik prizine takmak hem potansiyel bir güvenlik sorunu olan aşırı gerilim ihtimalini düşürecek hem de hayalet enerji tüketimini keserek ofiste enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca bilgisayarlarınızdaki ve yazıcılarınızdaki enerji ayarlarını belirli aralıklarla kontrol etmek ve ihtiyacınız olan ayarlara göre yeniden tanımlamak cihazlardaki enerji tüketimini azaltarak daha yeşil bir ofis ortamı yaratmanıza imkan verebilir. Her ne kadar bilinmese de çoğu cihaz bekleme ayarlarını yapmanıza izin verir; böylece kullanılmadığında daha az enerji tüketmelerini sağlayabilmenize olanak tanır.

  1. Başınızı Buluta Çıkarın

Bulut tabanlı bir çalışma ortamı, çok daha verimli bir iş akışı yaratmanız için size kapı açar. Her yerde ve her koşulda iş arkadaşlarınızla işbirliği içinde çalışmanızı sağlayacak bulut teknolojiler, iş yaşamınızda yaptığınız tüketimleri azaltarak doğayla da harika bir işbirliği kurmanızı sağlayacak.

Eğer küçük boyutta bir işletme iseniz internette ücretsiz bulabileceğiniz bulut teknolojilere dayalı Google for Business, Drive, Hangouts, Takvim vb. araçlar size kolaylık sağlayacaktır. Makro yönetimlerde ise yine küçük bütçelerle satın alabileceğiniz bulut teknolojiler ile daha az kağıt, zımba, kalem, markör, kalem, yapışkan not, ataç, klasör, yazıcı mürekkebi veya kartuş gibi harcamalarınızı neredeyse sıfırlayıp daha çevreci ve duyarlı bir çalışma ortamına sahip olabilirsiniz.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir