Amsterdam: Edebiyat Sokakta!

Amsterdam: Edebiyat Sokakta!

Dünyadaki kent haritalarına son eklemelerinden biri, Avrupa’nın kültür başkentlerinden Amsterdam için üretildi. Yolanda Huntelaar, Louis Stiller ve Erik Nieuwenhuis tarafından hazırlanan bu harita, edebiyat, şiir ve şarkılardan alıntılarla şehri ziyaret edenlere yol gösterirken, şehrin her bir noktası, şehir ile ilgili yazılmış binlerce şiir, şarkı veya roman ile eşleştiriliyor. Zekice tasarlanmış harita sayesinde şehrin sokaklarında gezen turistler, kent ile güçlü bir bağlantıya sahip yazarlar, şairler ve müzisyenler ve eserleri hakkında bilgi edinebiliyor.

amsterdam map

Amsterdam’ın en önemli özelliklerinden biri edebiyata aşık bir şehir olması… Örneğin, Amsterdam sokaklarında dolaşırken, şehre dağılmış yüzlerce güzel kitapçı bulabilirsiniz. Kitap arayan kentliler, kentin sokaklarında hiç dolaşmadan geniş bir içeriğe sahip olan ve tüm dünyada satılan kitapları okuyucularla buluşturan SPUI platformu aracılığıyla istedikleri kitap siparişlerini verebiliyorlar. Tüm bunlara ek olarak, Amsterdam merkez istasyonundan on dakikalık yürüme mesafesinde yer alan küçük bir meydan, haftalık açık hava kitap pazarına ev sahipliği yaparak,  birçok kitapçı ve sahafı müşterileriyle bir araya getiriyor. Kitap ve edebiyata bu denli ilgi gösteren bu şehri, uğruna yazılmış eserlerin belirtildiği bu haritayla gezmek oldukça büyük bir ayrıcalık…

Kısa zamanda ilgi gören ve geniş kitlelere yayılan Amsterdam Edebi Haritası’nın bir benzeri, bu büyük başarısından sonra, Bergen şehri için geliştirilmeye başlandı. Bergen, aynı Amsterdam gibi, Hollanda’da çok zengin bir yerel geçmişi olan yazarlarla ve şairlerle dolu geçmişe sahip küçük bir kasaba olarak, yeni tasarlanan harita için oldukça zenginlik barındırıyor. Kısa zamanda Bergen haritasının da tamamlanmasıyla, şehri ziyarete gelen turistlerin, aynı Amsterdam’da olduğu gibi, şimdiye kadar hiç tecrübe etmedikleri bir biçimde kenti ziyaret etmesi mümkün olacak.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir