Asya’da Yükselen Efsaneler

Asya’da Yükselen Efsaneler

Yıldızlara daha yakın ve büyüleyici bir atmosferin sahnesi olan gökdelenler, kuşkusuz modern metropollerin de en muazzam yapıları olma özelliği taşıyor. 1930’lardan günümüze kadar dünya üzerinde birçok farklı kıtada inşa edilmeye devam eden gökdelenlerin Asya’daki ihtişamını gelin hep birlikte inceleyelim.

Burj Khalifa, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri  (829.8 m / 2722 ft)

“Dünyanın En Yüksek Gökdeleni” olarak bilinen ve 2010 yılında tamamlanan Burj Khalifa, adını Halife Bin Zayid El Nahyan’dan alır. 829 metre yüksekliği ile 160 katı kullanılabilir olan gökdelenin içinde 9 otel, 19 kule, 30.000 hane, bir alışveriş merkezi ve devasa bir yapay göl bulunmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisinin sadece petrole bağlı olmaktan çıkarılıp daha çok hizmet ve turizm odaklı bir yapıya dönüştürülmesi girişiminin bir parçası olarak inşa edilen Burj Khalifa’nın tasarımcısı Adrian Smith; şimdilerde 2017’de açılması planlanan ve “Dünyanın İlk 1 kilometre Uzunluğuna Erişen Yapısı Jeddah Tower’ın’’ yapımında çalışıyor.

Şangay Kulesi , Şangay, Çin (632 m / 2073 ft)

Şangay’ın kalbi Luijiazui finans bölgesinin en yüksek gökdeleni olmasıyla bilinen Şangay Kulesi, 8 yıllık bir emek üzerine inşa edilen dünyanın en yüksek ikinci gökdeleni unvanını koruyor. Yapımı 2015’te tamamlansa da açılış seremonisi 2016 yılında yapılan gökdeleni, Amerikan Gensler mimarlık şirketi Çinli mimar Jue Xia liderliğinde tasarladı. 9 silindirik yapının tepe noktasından üst üste birleştirilmesiyle ortaya çıkan yapının içinde 320 otel odası, birçok bahçe, kafe ve restoran yer alıyor. Kule bunlarla beraber ziyaretçilerine Şangay’ı 360 derece görme imkanı da sağlıyor.

Mekke Royal Clock Tower Oteli, Mekke – Suudi Arabistan (601 m / 1972 ft)

Abraj Al Bait olarak da bilinen Mekke Royal Clock Tower Kulesi, Kâbe’nin yanındaki konumu ile hac vazifesini yerine getiren Müslümanlar için modern bir konaklama seçeneği sunuyor. Dünyanın en büyük üçüncü gökdeleni olarak bilinen kulede konutlar, otel odaları, konferans salonları, geniş ibadet salonları, 5 katlı alışveriş merkezi ve bir müze bulunuyor. Kule, dünyanın üçüncü büyük gökdeleni olmasının yanı sıra Alman mimar Mahmoud Bodo Rasch tarafından tasarlanan saat kulesi olması nedeniyle dünyanın en büyük saat kulesi olma özelliğini de taşıyor.

Ping An Uluslararası Finans Merkezi, Shenzhen, Çin ( 599 m / 1821 ft)

Dünyanın en yüksek dördüncü gökdeleni Ping An Uluslararası Finans Merkezi, aynı zamanda Çin’in de en yüksek ikinci gökdeleni. İlk etapta Şangay Kulesi’nden daha yüksek bir kule olarak tasarlanma fikriyle yola çıkılmasına rağmen, uçuş trafiğini olumsuz etkilememesi adına bu fikirden vazgeçilerek, 599 metre yükseklikle inşa edilmiştir. Gökdelende Ping An Insurance merkez ofisi ile beraber ofisler, otel odaları, iş yerleri, alışveriş merkezi ve gözlem kulesi de bulunmaktadır.

 

Lotte World Tower, Seul, Güney Kore (555 m / 1821 ft)

Seul’un Han Nehri yakınlarında yer alan 123 katlı gökdelen, 1989’da açılan ilk Lotte World tesislerinin hemen yanında, 13 yıllık bir hazırlık süreci sonrası Mart 2016’da açılmıştır. Dünya’nın en büyük beşinci gökdeleni unvanına sahip Lotte World Tower’da  özel ofisler, otel, outlet mağazalar ve konutlar bulunuyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir