Çalışan Performansını Yükselten Ofis Ortamı

Çalışan Performansını Yükselten Ofis Ortamı

Çalışanların, hafta içi çalışma sürelerinin en az üçte birini ofiste geçirdikleri yadsınamaz bir gerçek. Kimi zaman uzun mesailerle de artan bu süreç, ofis ortamını, bir çalışanın aktif hayatının büyük kısmını geçirdiği ve profesyonel ilişkiler dışında sosyal ilişkilerini de sürdürdüğü bir yer haline getiriyor. Tüm bunlara ek olarak, bulunulan yerin mimari ve tasarımsal özelliklerinin çalışma performansına etkisi göz önünde bulundurulduğunda; ofis ortamındaki rahatlık ve donanımsal özellikler çalışanlar için önemli bir kriter haline geliyor. Bu sebeple, hem lokal hem de çok uluslu şirketler, ofisleri dizayn ederken, tasarım ve teknolojik kolaylık ögelerine son yıllarda çok daha fazla dikkat ederek hem çalışan memnuniyetini arttırmayı hem de daha verimli bir çalışma ortamı yaratmayı hedefliyor. Peki, ticari gayrimenkul sektörünü de ilgilendiren bu yeni ofis beklentilerini karşılamak için ne yapılabilir; işverenler ve şirketler, ofis ortamlarını çalışanlarının memnuniyetini arttırmak için nasıl geliştirebilir? Hem kurumsal hem de ev rahatlığında bir ofis mümkün mü?

ofis

Öncelikle, ideal bir ev için yaratılmış bütün akıllı çözümleri ve modern tasarımları küçük değişiklikler ekleyerek ofisler için de uygulamak mümkün. Yeni nesil konutlarda bile gözlemlenmeye başlayan, farklı ihtiyaçları karşılamak adına ortak kullanıma açık alanlar yaratmak ve bu alanları çalışanların ihtiyacına göre toplantı, telekonferans ya da video konferans odası, beyin fırtınası odası, oyun alanı, ortak alan, dinlenme alanı gibi birden çok amaca hizmet eden bir şekle getirmek mümkün. Özellikle beyaz yakalı çalışanlar arasında son dönemde artan sağlıklı yaşam arayışına cevap verebilmek ve kendi yemeğini hazırlamak isteyenleri mutlu etmek için geliştirilen tam donanımlı mutfak alanları; erişilebilir kılınan sağlıklı atıştırmalık alternatifleri ise gününün büyük bir kısmını ofiste geçiren çalışanlar için ofisi daha fazla vakit geçirmeye uygun hale getiren seçenekler olabilir.

Ofis içi kapalı alanların dışında, iş yerinin profesyonelliğinden ödün vermeden daha samimi ve özgür bir ortam yaratmak için çoğu büyük şirket açık hava alanlarını da tercih ediyor. Çalışanların temiz havadan ve güneş ışığından faydalanabildiği aynı zamanda yiyecek ve içeceklerini tüketerek sosyalleşebildiği bu alanlar, modern ofis binalarının büyük çoğunluğunda sabah mesaiden önce, öğlen arasında veya akşam iç çıkışında çalışanların yararlanabileceği spor alanlarıyla zenginleştiriliyor.

ofis 2

Modern ekipmanlarla donatılmış keyifli ve rahat bir ofisin hiç şüphesiz ki ilk amacı çalışanların motivasyonunu artırmak. Bütün bu ufak değişiklikler çalışana özgür bir çalışma alanı yaratırken, uzun ve yorucu saatler içerisinde gerektikçe enerji toplayabilmesi ve motive olabilmesi; bunun sonucunda da daha verimli bir iş performansı göstermesi adına ofis ortamını çalışanları düşünerek geliştirmek kaçınılmaz oluyor. Çalışma alanının çalışan psikolojisine etkisini gösteren sayısız araştırma, işverenleri modern, rahat ve donanımlı ofisler yaratmaya teşvik ederken, gün içerisinde rahatlamaları için farklı alternatifler sunulmuş çalışanların hem daha verimli hem de daha mutlu bir iş hayatı geçirdiğini ortaya koyuyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir