Koronavirüs (COVID-19) Haftalık Bilgilendirme: Türkiye Gayrimenkul Pazarı Üzerine Etkileri

Koronavirüs (COVID-19) Haftalık Bilgilendirme: Türkiye Gayrimenkul Pazarı Üzerine Etkileri

11 Mayıs 2020 

Oxford Economics’in 2020 Türkiye ekonomisinin %5,1 daralma kaydedeceğine yönelik yaptığı revizyonun ardından, Standard & Poor’s paralel bir projeksiyon öngörerek 2020 Türkiye ekonomisinde %3,1 daralma görüleceğini işaret etmiştir. Bununla birlikte, Standard & Poor’s’un ülkenin kredi notu görünümü durağan olarak kaydetmesinin yanı sıra, yükselen döviz kuru dalgalanmasının yaratacağı etkilere rağmen, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci yarısından itibaren toparlanmaya başlanması beklenmektedir.  

Ofis pazarına geldiğimizde ise, binaların bulunduğumuz COVID-19 pandemisi dönemi ile birlikte hayatımıza giren ‘‘yeni normal’’ koşullarının gerektirdiği sağlık ve güvenlik standartlarına uyum sağlaması zorunlu hale gelmiştir. Ofis çalışma alanlarına dönüş yapacak işgücünün sayısından ziyade; hem kullanıcıların hem de yatırımcıların sosyal mesafe planlamasının getireceği bu yeni düzenlemeler karşısında alacağı hızlı ve etkin çözümler ofis pazarındaki pozisyonlarında öne çıkarak ayrışmalarını sağlayacaktır.  

Alışveriş merkezleri, Türkiye genelinde 11 Mayıs itibariyle sosyal mesafe disiplinini uygulamak üzere gerekli önlemlerle kademeli olarak açılmaya başlamışlardır. Perakendeciler, cadde mağazalarını açmaya devam ederken, alışveriş merkezlerindeki kullanıcıların birçoğu pandemiye yönelik önlemleri tam olarak uygulama adına açılışlarını 1 Haziran itibariyle yapmayı planlamaktadırlar. Bu durum beraberinde kirasız dönem ve ortak giderlerin muafiyetine yönelik uygulamaların uzatılması konusunu tekrar gündeme taşırken, alışveriş merkezi sahipleri üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Tüketici davranışlarında kaydedilen hızlı evrime paralel olarak Nielsen verilerine göre, pandeminin Türkiye’de etkisini gösterdiği ilk beş haftada, e-ticaret satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir artış göstererek %171 büyümüştür. Bununla beraber, kısa vadede depo gereksinimlerde kaydedilen ivmenin, online perakende satışlarındaki belirgin artış doğrultusunda önümüzdeki dönemlerde de sürekliliğini koruması beklenmektedir. Ek olarak, sanayi ve lojistik alanında da geri dönüş sürecinde benzer sosyal mesafe hazırlık düzenlemeleri uygulanacak olup, operasyonların tekrar başlatılması ile beklenen verimliliğin üretim/dağıtım tesislerinde kademeli olarak kaydedilmesi öngörülmektedir.

Tuğra Gönden                                              Çiğdem İşözen
Yönetim Kurulu Başkanı                           Danışman, Araştırma