Sağlıklı Çalışma Alanları ve Sürdürülebilirlik

Sağlıklı Çalışma Alanları ve Sürdürülebilirlik

Yeni teknolojiler ve trendler şekillenirken çalışma alanlarının geleceğini tahmin etmek zor olsa da, emin olabildiğimiz tek konu: gelecekteki işyeri sağlığımızı destekleyen bir altyapıya sahip olmalıdır. Sürdürülebilirlik ve çevresel performans giderek artan bir şekilde ticari gayrimenkul sektörüne yerleşmiş olsa da, mevcut çevrenin insan performansı üzerindeki etkisine odaklanma çok daha önemli bir hale gelmiştir. Sağlıklı çalışanların daha iyi performans gösterdikleri ve mutlu bir şekilde çalışma olasılıklarının daha yüksek olduğu öngörülmektedir ve buna bağlı olarak sağlıklı bir iç mekan ortamının çalışanların mutluluğunu ve verimliliğini doğrudan etkileyebileceği düşüncesiyle sağlık ve zindelik uygulamalarına ve sertifikasyonlarına dahil olan portfolyo ve bina sayısı önemli bir şekilde artış göstermektedir.

Ortalama olarak bir şirket, maaşlarına kira oranlarına kıyasla 10 kat daha fazla harcama yapıyor ve bu da çalışanlarının sağlık ve refahına yatırım yapmanın potansiyel yatırım getirisini (ROI) vurguluyor. Harvard’ın Sağlık ve Küresel Çevre Merkezi’nden araştırmacılar, yeşil binaların sağlığı ve bilişsel işlevi nasıl olumlu yönde etkilediğine dair araştırmasına göre ortalama olarak, bilişsel puanlar yeşil bina koşullarında yüzde 61 ve geliştirilmiş yeşil bina koşullarında yüzde 101 daha yüksektir. Dahası, sağlıklı bir işyeri, genç kuşakların iş yerinde refah ve sağlığa  olan ilgisinin artması göz önüne alındığında, şirketlerin yetenek kazanma ve elde tutma stratejilerinde güçlü bir araçtır. Küresel olarak geleneksel işgücünün yüzde 36’sını oluşturan Y kuşağı, diğer kuşaklara kıyasla genel olarak daha sağlık bilincine sahip ve bu değerlerini yansıtan işyerleri yaratan kuruluşları giderek daha fazla tercih ediyor.

Sürdürülebilir ve sağlıklı işyerlerine odaklanıldıkça, LEED, WELL, Fitwel ve Reset gibi sertifikalar daha sağlıklı bir işyeri yaratmak için ihtiyaç duyulan sertifikasyonlar haline geliyor. Bu sertifikasyon başlıkları altında tarafından yaratılan derecelendirme sistemleri sayesinde bir şirketin yatırımı için senaryolar oluşturmaya yardımcı olabilirler ve bu sertifikasyonlar her yıl daha fazla sertifikalı alan kullanılır hale geldikçe, karbon ayak izimizi ve çalışanların hasta geçirdikleri zamanı azaltmada en büyük etkiye sahip olurken verimliliği arttırırarak üst düzey performans gösterirler.

SAĞLIKLI ÇALIŞMA ALANI KRİTERLERİ

1.The WELL Building Standard™ (WELL) tasarım ve yapım aşamasındaki en iyi uygulamaları kanıta dayalı ve bilimsel araştırmalarla birleştirir – insan sağlığını ve refahını destekleyen bir araç olarak mevcut yapıyı kullanır.

2.FITWEL binalar için bir puan kartı oluşturark, tasarım ve operasyonel stratejilere odaklanarak sağlığı desteklemek amacı ile kullanıcı davranışlarını etkileyen riskleri ele almaktadır.

3.Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik (LEED ) mülkün tüm yaşam döngüsüne odaklanan ve farklı sertifikasyon altyapılarıyla dünya çapında kullanılan en popüler yeşil bina sertifikasyon programlarından biridir.

4.RESET sensörler tarafından ölçülmek üzere, verilerin kalitesi, şeffaflığı ve işlenebilirliğine odaklanan sağlıklı binalar için uluslararası bir bina standardı ve sertifikasyon programıdır.

Yazının tamamını görüntülemek için tıklayınız: Sağlıklı Çalışma Alanları ve Sürdürülebilirlik.pdf

Cushman & Wakefield Türkiye

Murat Can Elmalı
Partner, Head of Project & Development Services