Teknoloji: Yeni Bir Ofis

Teknoloji: Yeni Bir Ofis

Günümüzde çalışmak, sadece mesai saatlerini kapsamıyor. Teknolojinin işgücü eğilimleri üzerindeki rolünü belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bir araştırma ofis kavramına yeni bir tanım getiriyor.

İşyeri kavramı değişirken, işle ilgili sorumluluklar evde, müşteri ofisinde, hatta kafe ve toplu taşıma araçlarında bile yerine getirilebiliyor. Bu değişim ortamında, mobil teknolojiler ve alternatif arayüzler giderek güçlü bir rol oynuyor. Araştırma, günümüzde nerede ve nasıl çalışıldığını ortaya koyarak, ofiste ya da evde çalışan profesyonellerin en iyi performansı sergileyebilmek için ne gibi teknolojilere ihtiyaç duydukları konusunda işverenlere önemli veriler sunuyor.

Çalışanların nerede ve nasıl çalıştıklarına, teknolojinin özel ve mesleki hayatlarını nasıl etkilediğine ve teknolojinin gelecekteki otomasyonu çevresindeki tahminlere odaklanan araştırmada öne çıkan eğilimler şöyle:

Tek bir cihaz yetmez

Çalışanlar, ne zaman ve nerede çalışırsa çalışsın işlerini tek bir cihazla yapmıyor, aynı anda birden çok cihaz kullanıyor. Masaüstü bilgisayar kullananların yarısından fazlası başka bir cihaz daha kullanıyor. Finansal hizmetler, kamusal sağlık hizmetleri ve devlet kuruluşları başta olmak üzere çalışanların yüzde 62′si işyerindeyken birincil iş cihazı olarak masaüstü PC’yi görüyor. Çalışanlar, evlerinde kişisel nedenlerle teknolojinin daha mobil formlarına geçerken; dizüstü bilgisayar ve tablet kullanımı ofise oranla yükseliyor.

Ofiste çalışanlar mı, uzaktan çalışanlar mı daha üretken?

Çin, Hindistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki 10 çalışandan 4’ü, evden çalışanların daha az üretken olduklarına inanırken; gelişmiş ülkelerdeki çalışanların yüzde 29′unun bu konuda kesin bir fikri yok. Araştırmaya katılanların yarısı, evde ofise kıyasla daha üretken olduklarını düşünüyor. Araştırma, evden çalışmanın faydalarını da ortaya koyuyor; çalışanların yüzde 30′u daha fazla uyuyor, yüzde 40′ı daha az otomobil kullanıyor ve yüzde 46′sı kendisini daha az stresli hissediyor. Ancak eşler, çocuklar, anne babalar ve ev hayvanları çalışmayı bölebiliyor; çalışanların yüzde 20′si evden çalıştığında daha az egzersiz yaptığını, yüzde 38′i de daha fazla atıştırdığını belirtiyor.

Teknoloji mutlu ediyor

Dünyada her dört çalışandan biri işyerinde kendilerine sunulan teknolojiden etkilendiklerini, üretkenliklerini artıracak daha iyi teknolojilerin sunulması durumunda yeni bir işe geçmeyi düşünebileceklerini söylüyor. Yetersiz teknoloji yüzünden işlerinden ayrılmaya en yatkın olanlar ise medya ve eğlence sektöründe çalışanlar. Özellikle yönetici pozisyonunda çalışanlar, kendilerine ileri teknoloji sunulmadıkça başka işleri değerlendirebileceklerini söylüyor. Çalışanların yüzde 76′sı, geçen yıl teknolojinin çalışmalarında etkili olduğunu belirtirken; yüzde 46′sı teknolojinin üretkenliklerini artırarak daha hızlı iletişim kurmalarını sağladığını belirtiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir