Yapay Zeka Perakendeyle Buluşunca

Yapay Zeka Perakendeyle Buluşunca

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte perakendecilerin de e-ticaret platformlarını güncel taleplere yanıt verebilir şekle getirmeleri büyük önem taşıyor. Bu noktada en önemli önceliklerinden biri, fiziksel olarak mağazada yaşanan alışveriş hissi ve konforunu, çevrimiçi mağazaya taşıyabilmek ve daha fazla müşteriye ulaşabilmek. Perakendeciler, ekran başındaki müşterilerine kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşatabilmek için bilgi teknolojilerinden inşaata, finanstan üretime birçok sektörün ihtiyaçlarına cevap bulan yapay zeka (AI) çözümlerine başvuruyorlar.

Sektörde bu teknoloji en çok, e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan müşterilerin her birinin dijital ayak izlerini analiz ederek, onlara özel olarak kurgulanabilen alışveriş tavsiye mekanizmaları olarak kendini gösteriyor. Müşterilerin online alışveriş alışkanlıkları, tercihleri ve davranışları gözetilerek gelecekte tüketme olasılığı yüksek ürünlerin ve servislerin önerilmesine dayalı olan bu bilişimsel altyapı, e-ticaret kullanıcılarının mobil cihazlar ve bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirecekleri alışverişe, kişiselleştirilmiş bir tecrübe katıyor.

Boston Consulting Group’un (BCG) 2017’de yayınladığı “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-ticaret’’ adlı rapor, e-ticarette kişiselleştirme stratejileri uygulayan perakendecilerin, diğer perakendecilere oranla satışlarında iki kat büyüme gözlemlendiğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte e-ticarette güçlenmek isteyen perakendecilerin yapay zekaya dayalı çözümlere daha fazla önem vermesi gerektiğini vurguluyor.

Yine geçtiğimiz yıl yayımlanan Accenture Gelecek Öngörü Raporu, yapay zekaya dayalı kişiselleştirilmiş e-ticaret çözümlerinin, 2035 yılına kadar toptan ve perakende sektörlerinde kârlılık oranlarını % 59 artırabileceğini vurguluyor. Bu tespit, gün geçtikçe hayatımızın her alanında karşılaştığımız bu teknolojinin, perakende alanında neler vadettiğini ve sektörü nasıl geliştirebileceğini ortaya koyuyor.

Peki yapay zeka, perakendeciler için alışveriş tecrübesini kişiselleştirme noktasında ne gibi çözümler sunuyor?

Müşteri Merkezli Arama Oluşturma: Online alışveriş yapan kişilerin arama sonuçlarını kişiselleştirmek için doğal dil işleme yöntemlerinden yararlanan yapay zeka çözümleri, müşterilerin en kısa sürede arzu ettiği ürünleri bulmasını sağlıyor ve satışın gerçekleşme ihtimalini arttırıyor.

Potansiyel Müşterileri Hedefleme: Birçok perakendeci müşterileri hakkında halihazırda çok fazla veriye sahip olsa da bu verilerin yönetilememesi veya işlenememesi sebebiyle çok büyük bir satış potansiyeli görmezden geliniyor. Perakende için geliştirilen yapay zeka çözümleri ise bu verilerin anlamlandırılarak satış döngüsünde kullanılmasını mümkün kılıyor ve perakendeciler için potansiyel müşterilerin belirlenmesinde kilit rol oynuyor. Yapay zeka yardımıyla yeni içgörüler geliştirerek daha detaylı bir müşteri segmentasyonu oluşturan ve bu farklı segmentlere özel deneyimler sunan sistem, potansiyel müşterilerin satış döngüsüne katılmasını sağlıyor.

Verimli Bir Satış Süreci Oluşturma: Her işletme gibi perakendecilerin de temel hedefini verimlilik oluşturuyor. E-ticaret platformlarını ziyaret eden müşterilerin olabildiğince yüksek sepet değerleriyle alışverişi tamamlaması, bu platformların verimliliğini ölçümlemek için en önemli metrik. E-ticarette en büyük maliyetlerden biri olan paketleme ve lojistik kalemlerinde masrafları minimize etme alanında da kullanılabilen yapay zeka teknolojisi, stok yönetiminin optimize edilmesine ve bu maliyetlerin düşürülmesine olanak sağlıyor. Özellikle belli bir rutinde gerçekleştirilen market alışverişlerinde kullanılabilen bu teknoloji ile geçmiş sepet hareketleri analiz edilerek satış projeksiyonu yapılabiliyor. Dolayısıyla ayda bir satın alınan deterjan, pil veya temizlik ürünleri gibi temel ihtiyaca dayalı ürün stokları, bu doğrultuda planlanarak maliyetlerin azaltılması sağlanabiliyor.

Teknolojinin iş hayatında ve ticari planlamada bu denli yaygın kullanıldığı günümüzde, perakende gibi dinamik sektörlerde yaşanan hız ve değişimlerin ne derece kritik olduğu, gün geçtikçe daha da net anlaşılıyor. Yapay zekanın özellikle müşteri odaklı perakendeciliğe getireceği yeni soluk, geleneksel mağazacılıkta kullanılamayan satış potansiyellerinin değerlendirilerek satış olanaklarının gerçekleştirilmesini mümkün kılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir