Yeni Nesil E-Ticaret:AutoCommerce

Yeni Nesil E-Ticaret:AutoCommerce

Bilgi ve erişime bağlı teknolojiler, teknik ve donanımsal gelişmelerle birlikte hızlı bir değişim gösterdi. İnternetin hayatımıza girmesiyle başlı başına bir sektör haline gelen e-ticaret ise yaygın erişimin getirilerini kullanarak büyümeye devam etti. Öyle ki bazı ülkelerin uzun vadeli ekonomik planlarında e-ticaret ve e-ticaretten beslenen lojistik, paketleme gibi sektörlere dayalı büyüme, ana hedef haline geldi. Dünyadaki ekonomik durgunluk göstergelerine rağmen e-ticaretin yüksek bir ivme ile yaygınlaşmaya devam etmesi, internete dayalı ticaret mekanizmalarının gelecekte neler vadettiğini de kanıtlar nitelikte.

İnternete dayalı ticaretin gelişmesinde; pazar büyüklüğü, nüfusun internet adaptasyonu, ödeme sistemlerindeki gelişmişlik ve lojistik sektörünün yaygınlığı gibi kriterler birçok uzman tarafından belirleyici etmenler olarak görülüyor. E-ticaret alanında faaliyet gösteren şirketlerin bilgisayar, telefon veya tablet kullanımı gibi tüketicilerin farklı davranışlar sergilediği durumlara uygun özel strateji geliştirmeleri ise şirketlerin gelişim yolunda atması gereken adımlar arasında yer alıyor.. Bu nedenle e-ticaret tek başına, son on yılın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan internete dayalı ticaret mekanizmasını tanımlamaya yetmiyor.

Birçok sektör lideri, mobil elektronik ticaret (mCommerce), uygulama üzerinden elektronik ticaret (AppCommerce), sosyal medya üzerinden elektronik ticaret (SocialCommerce) ve fiziksel sipariş butonları üzerinden ticaret (DashCommerce) gibi ayrımların önemini vurgulayarak, teknolojik kapasitenin artmasıyla birlikte internete dayalı ticaretin çeşitlenmesinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapıyor.

2018’de küçük adımlarla başlayan ve henüz ‘deneysel’ olarak nitelendirilebilecek AutoCommerce, bilgi teknolojilerindeki donanım ve yazılım kapasitenin artması ile internete dayalı önemli ticaret modellerinden biri olacağa benziyor. Pek çok sektörü kökünden değiştirecek olan yapay zeka teknolojilerine dayalı AutoCommerce, tüketicilerin daha önce sergilediği satın alma davranışlarını anlamlı hale getirerek, onların ihtiyaçlarını öngören yeni nesil bir e-ticaret mekanizması olarak kabul ediliyor. Şimdiye kadar tecrübe edilmiş en yüksek ticaret otomasyonu olarak görülen AutoCommerce çözümleri, geleneksel aboneliğin ötesinde tüketicilerin ihtiyaçlarını ve tüketimlerini hesaplıyor. AutoCommerce, özellikle deterjan, yazıcı kartuşu, market alışverişi veya pil gibi belirli bir rutinde satın alınan ürünlerin  hanede tükenmeden siparişlerinin verilmesini ve bu tarz ürünlerin her zaman yeterli miktarda bulunmasını sağlayan bir teknoloji. Örneğin nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinden yararlanan bir çamaşır makinesi, tükettiği deterjan miktarını ölçerek deterjan bitmeden bağlı bulunduğu AutoCommerce platformuyla iletişime geçiyor ve tüketicinin onayı gerekmeksizin ihtiyaca yönelik çözüm sunabiliyor. Ya da yine IoT teknolojisine sahip bir yazıcı, ofis çalışanlarının tüketim alışkanlıklarını da hesaplayarak kartuş seviyesi düştüğü zaman otomatik olarak kartuş siparişi verip, her zaman yeterli miktarda kartuş bulunmasını sağlıyor.

Birçok tüketicinin şimdilik erişemediği bazılarının ise kuşkuyla yaklaşacağı bir teknoloji olan AutoCommerce’ün; birbirinden farklı kullanım alanları ile gelecekte özellikle kentlerde verimlilik odaklı yaşayan kişilerin hayatını kolaylaştıracak bir çözüm olacağı öngörülüyor. İnternete dayalı ticaret modellerinin gün geçtikçe çeşitlenmesi ise, e-ticaretin gelecekte çok daha büyük alanları kapsayan bir çatı sektör olacağına işaret ediyor.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir