Yeni Nesil Rekabet: E-Spor

Yeni Nesil Rekabet: E-Spor

Stadyumlar, kapalı basketbol sahaları, konferans merkezleri veya konser salonları…

Her ne kadar sadece belirli bir amaca hizmet etmek için geliştirilseler de, kimi gayrimenkul projeleri kentlere daha fazla dinamizm ve çeşitlilik getirmek isteyen merkezi/yerel yönetimlerin ve bunu fırsata dönüştürmek isteyen gayrimenkul geliştiricilerinin üzerine yatırım yaptığı bir alan.

Özellikle Türkiye’deki birçok proje, bu yapıları günümüz şart ve beklentilerini karşılamak için restore etmeyi veya geliştirmeyi hedeflerken, ülke genelinde peş peşe açılan yeni stadyumlar, spor kompleksleri ve kültür sanat merkezleri kentlerdeki altyapı ihtiyacını karşılamanın yanında, kent kültürünün zenginleşmesine de olanak sağlıyor.

Özellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Uzak Asya’da ciddi bir trend olan e-sporlar; 2014’te Türkiye’nin de lisans verilen ülkeler arasına katılması ve 2018 Nisan ayında Türkiye E-spor Federasyonu’nun kurulmasıyla bu alana olan inancı pekiştirdi.

Yaklaşık 20 yıldır ödüllü turnuvaların yapıldığı ve oyuncuların profesyonel olarak hayatlarını kazandığı e-spor’un kökeni ise 1970’li 80’li yıllarda atari salonlarının yaygınlaşması ve rekabetçi oyunların ortaya çıkmasına dayanıyor. Kişisel bilgisayarların gelişmesi, oyun şirketlerinin dünya çapında rağbet gören ve milyonlarca kullanıcıya ulaşan oyunlarını piyasaya sürmesiyle bu alandaki rekabet arttı ve dev bir endüstri olma yolunda hızla ilerledi. Şimdilerde e-spor sıradan bir bilgisayar oyunu değil tüm dünyanın takip ettiği, gerçek ve profesyonel oyuncuların yer aldığı bir spor dalı…

Geçen yıl 696 milyon dolar gelir yaratan ve 2020’ye kadar 1.5 milyar dolarlık bir gelir bırakması hedeflenen e-spor’a özel alan ihtiyacı ise gayrimenkul portföylerini genişletmek isteyen yatırımcılar ile özellikle genç nüfusa yönelik proje geliştirmek isteyen kamu yönetimlerine büyük fırsatlar sunuyor. Bu alanı değerlendirmek isteyen Hong-Kong, Los Angeles, Berlin ve Amsterdam gibi e-spor izleyicilerinin yoğunlukta olduğu kentlerde başlayan yeni gayrimenkul projelerinden bazılarında, sadece oyun sektörünün yarattığı talebe hizmet veren yapıların geliştirilmesi hedefleniyor. Özellikle Çin’de AVM’lerdeki sinema, buz pisti, alışılagelmiş yetişkin oyun alanlarının yerini alan e-spor arenaları; perakende sektörü için gayrimenkul geliştirenler için de geleceğe yönelik güçlü bir sinyal veriyor.

Büyük bir kısmı oyun yazılım şirketleri, donanım üreten firmalar ve teknoloji markaları tarafından desteklenen bu yeni nesil spor, gayrimenkul projelerini genç kitleyle buluşturmak isteyen geliştiricilerin yanında teknoloji ve spor ile anılmak isteyen tüm diğer kurum ve organizasyonların da ilgisini çekiyor.

Türkiye’de ise dev sponsorların devreye girmesi ve büyük kulüplerin rekabeti bu alana taşıması e-spora yönelik tesislerin geliştirilmesine olan ihtiyacı gün geçtikçe arttırıyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir